↑ Return to O klubu

Povijest

STOLNI TENIS U PAZINU OD 1949.-2015.

Malo tkome je danas poznato da je prvi stolnoteniski klub u Istri osnovan upravo u Pazinu te nije imao službeno osnivačku skupštinu, djelovao je u sklopu Sportskog društva „Pazin“-Pazin i kasnije Sportskog društva “Puris” kao sekcija od 1949.-1991.g. Kroz klub je u nekoliko generacija prošlo preko 50 kadeta, juniora-ki, seniora-ki i veterana te kao najstariji klub (sekcija) u Istri u kojem se spominju igrači-ce: 

Miljenko Sović, Bruno Rogović, S.Marinić, Augustin Matošević, Giulio Tomac, Anton Cinkopan, Neven Šperanda, Branko Sirotić, Branko Harti, Mirko Šepić, Igor Bertoša, Vjeko Krajcar, Karlo Fabris, Mauro Nadišić, Siniša Blažević, Edi Rimanić, Alen Pavlov, Alen Šen, Goran Vuković te Momir Cvejić kao igrač i dugogodišnji tajnik kluba sa predsjednikom Mirkom Zovićem direktorom PPK-Pazin. 


Početkom 50-tih godina planirano je dva susreta u stolnom tenisu. Susret je odigran sa pobjedom „ Jaske“ iz Jasterbarskog a rezultat nije poznat. Za referenta stolnog tenisa izabran je Dario Ferenčić a za susret i izradu stola bili su zaduženi gosp. Antolović i Tulio Tomadin. Susret se odigrao u Narodnom Domu u Pazinu.

Naredne godine u Rijeci je odigrano prvenstvo oblasti a za SD Pazin su igrali: dr.Ivan Miljavac, dr.Dušan Grabar, prof.Ivan Kružić, Ivan Albrenas i Vlasta Sirotić. Odigrani su i susreti protiv „Grafičar „ Rijeka i „Tehnikum“ iz Pule .Krajem 1949.god. stol je posuđen Gimnaziji a na godišnjoj skupštini 1950. planirano je da se odigraju četiri utakmice. Godine 1952. svi sportovi prelaze u novoosnovano društvo DTO Partizan.

Bio je to početak organiziranog igranja na području općine Pazin, turniri su se održali po cijeloj Istri kao i međuškolsko prvenstvo i ostali turniri. Bilo je nekoliko voditelja u to vrijeme: Branko Sirotić, Neven Šperanda i Stanko Havtz. Godine 1956.-1957. uključuju se i studenti te nekoliko intelektualaca Pazinštine: Zlatko Hartl, Dušan Grabor, Gojko Antunac, Egidije Paris, Aldo Russi. Iz mlađih konkurenciji poznati su bili: Augustin Matošević, Giulio Tomac, Anton Čonći, Anton Cinkopan i mnogi drugi. Tih godina odličan uspjeh postigli su na prvenstvu sveučilišta u Zagrebu gdje su osvojili 1.mjesto ekipno i 1. mjesto pojedinačno Giulio Tomac.


Godine 1958.u dvorani Sveučilišta-Pazin prvi puta je organizirano prvenstvo Istre ekipno i pojedinačno za juniore i seniore, a sudjelovali su predstavnici: Pule, Buzeta, Poreča i Pazina. Pazin je imao zapažene rezultate i to ekipno 1.mjesto za seniore u sastavu: Neven Šperanda, Branko Hartl i Branko Sirotić.

Pojedinačno 1.mjesto osvojio je Branko Sirotić a ekipno juniori su također bili Pazinci u sastavu: Augustin Matošević, Giulio Tomac i Anton Cinkopan. 

Iste godine seniori su se plasirali na Prvenstvo Hrvatske ekipno i pojedinačno u Šibenik. Ekipa je bila u sastavu: Neven Šperanda, Branko Sirotić, Giulio Tomac i Augustin Matošević. Vođa puta u Šibenik bio je predsjedik kluba i ravnatelj gimnazije Egidije Paris.


slika

Godine 1963-1964. održan je susret Kupa Hrvatske Pazin-Duga Resa, za Pazin su igrali: Mirko Šepić, Igor Bertoša, Bruno Rogović, Miljenko Sović i Vjeko Krajcar, a za Dugu Resu po prvi puta u Pazinu igrao je i Anton Stipančić koji je kasnije postao svjetski prvak.


SLIKAPod novim vodstvom trenera Momira Cvejića, 1972 god. formirana je po prvi puta ženska ekipa u sekciji koja je imala 20-25 aktivnih članica, najaktivnije su bile: Nevia Cinkopan, Radojka Jašić, Biserka Komin, Sonja Sloković. dok je početkom osamdesetih formirana i jedna nova muška ekipa mladih talentiranih Pazinjana u sastavu: Siniša Blažević, Mauro Nadišić, Alen Pavlov, Edi Rimanić, Alen Šen, i Goran Vuković koji su kasnije pod vodstvom trenera Momira Cvejića imali zapažene rezultate. 

 U zapaženim aktivnostima stolnotenisača ostajeSLIKA 14.-15.03.1981. igraju se susreti: Punat Krk – Pazin, pobjeda Pazina 5:2 u sastavu: E.Rimanić, M.Cvejić, S.Blažević dok sa ekipom „Kvarner“-Rijeka, koja je igrala van konkurencije, izgubio je Pazin sa rezultatom od 5:3.

Godine 1982-1983. Pazin je sudjelovao sa ekipama pionira na Pozivnim turnirima II grupe PIG regije gdje je Mauro Nadišić osvojio 2.mjesto a Alen Pavlov 4.mjesto. Nadišić je izborio pravo igranja i u grupi pionira PIG regije.

25.travnja 1982.god. u Tinjanu je školska ekipa Pazina sudjelovala na SIOŠ igrama gdje je u sastavu: Rimanić, Pavlov i Nadišić osvojila 1.mjesto bez izgubljenog seta pobjedivši ekipe: Tinjan, Sv.Petar u šumi, Motovun i Lupoglav. Na žalost regionalno natjecanje je već održano 22.travnja tako da ista ekipa nije sudjelovala.


Godine 1983.godine ekipaSLIKA Pazina sudjelovala je na turniru „Kajuhov memorijal“u Ljubljani ali nisu na tom kvalitertnom turniru postigli zapažen rezultat. Poslužio im je turnir što su mogli promatrati naše i Slovenske najbolje seniore-ke. Te godine Pazin je bio organizator turnira povodom Dana JNA na kojem je sudjelovalo 6 ekipa, 8 parova i 12 natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji. Kadeti i juniori bili su sve bolji sa redovitim treninzima ali su bili premladi za ligu PIG regije gdje su osvojili u jesenskom djelu 7.mjesto. Za ekipu su igrali: Rimanić, Nadišić i Pavlov

SLIKA

Godine 1986. formirao se i osnovao Stolnoteniski klub „Puris“. Aktivnost je bila na nivou a predsjednik kluba bio je direktor PPK Puris Mirko Zović. Bio je zaljubljenik u sve sportove a posebno u stolni tenis. Iste godine otvara se Spomen dom u Pazinu, školska dvorana u Tinjanu i u Sv.Petru u šumi. Stolnotenisači su bili aktivni u svim konkurencijama a sudjelovali su u novoformiranim ligama i na turnirima u Istri kao što su liga Pula-Rijeka a posebno turniri u Izoli, Kopru, Ljubljani i nekim gradovima Italije.

SLIKA

U narednim godinama zapaženije uspjehe postigli su Karlo Fabris i Momir Cvejić u paru 2.mjesto u Izoli.  Kasnije se samo igralo u konkurenciji veterana koji su igrali ligu u bivšem Domu JNA-a u Pazinu, a kada su napustili te prostorije 1991.godine nakon raspada bivše države, nisu više bili aktivni te je klub prestao dijelovati.


slika2013 – Nova osnivačka skupština
Na inicijativu Tajnika Istarskog stolnoteniskog saveza Stjepana Lukačića, održana je osnivačka skupština STK Pazin 08.09.2013. Službeno je održana Osnivačka izborna Skupština Stolnoteniskog kluba „ Pazin“-Pazin.
U novoosnovani klub 2013. godine izabrani su: predsjednik Denis Glavinić, dopredsjednik Goran Lukez, tajnik Kristijan Lukez te članovi Izvršnog odbora Branimir Horvat i Ivan Sirotić. Predsjednik Stolnoteniskog saveza Istarske županije Stjepan Lukačić, dugogodišnji trener i tajnik STK Poreč i Višnjan, pomogao je u osnivanju STK Pazin. Podršku klubu dali su još Karlo Fabris, Damir Fabijan, Filip i Nikola Baša, Florijano Belić, Deni Glavinić, Damir Dagostin, Klaudio Foško, Aldo Lukez i dr..

U jesen 2014. formirana je stolnoteniska škola a za trenera je postavljen iskusni Stjepan Lukačić koji je ostvario niz zapaženih rezultata u raznim klubovima sa mlađim uzrastima. U isto vrijeme klub se je učlanio u Zajednicu sportskih udruga Grada Pazina, te se počelo aktivno trenirati u novoj školsko-gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu pa se sada očekuju još bolji rezultati u svim kategorijama.